Fietsdiefstal

DORDRECHT OPEN DATA

Een initiatief van VVD Dordrecht

Overzichtskaart Fietsdiefstal

Waar kan het open stellen van Data toe leiden? Om een voorbeeld te geven van de mogelijkheden, heeft de VVD Dordrecht bij de Politie een databestand opgevraagd over het aantal fietsdiefstallen in Dordrecht in de afgelopen jaren. Data dat zo beschikbaar is en zonder extra kosten of moeite ook openbaar zou kunnen worden gepresenteerd. Door een programmeur is vervolgens bijgaande overzichtskaart op Google Maps gemaakt. Daaraan hebben we de locaties toegevoegd van de (gratis) bewaakte fietsenstallingen in Dordrecht.

 

Gebruik de filters in de kaart om te zien op welk moment van de dag en op welke plekken fietsen zijn gestolen. Wat kunnen we hiervan opsteken?

 

* Wees alert bij het stallen van je fiets. Altijd ergens aan vast zetten en met 2 verschillende sloten. En door gebruik te maken van een van de bewaakte fietsenstallingen in Dordrecht, is veel ellende te voorkomen.

* Aangifte heeft zin, alleen al omdat de politie soortgelijke analyses kan doen en daarmee effectiever te werk kan gaan in de bestrijding van fietsdiefstal.

Credits

Deze interactieve kaart van Dordrecht is gemaakt door Frank de Bruin. Hij heeft Technische Informatica gestudeerd bij Da Vinci College in Dordrecht en werkt als ontwikkelaar bij een ICT-bedrijf in de regio. Het idee hebben wij overgenomen van het Rotterdamse online tijdschrift Vers Beton. Zij maakte eerder o.b.v. open datasets van de politie Rotterdam een interactieve kaart over fietsdiefstal in Rotterdam. Dankzij bemiddeling van 'Twittercop' Dirk-Jan Grootenboer hebben we de datasets in handen gekregen van de politie. Hij werd op ons pad gebracht door Paul Suijkerbuijk, de projectleider van het project open data bij de rijksoverheid en Dordtenaar.