Autokraken

DORDRECHT OPEN DATA

Een initiatief van VVD Dordrecht

Auto-inbraken Dordrecht

 

Waar kan het open stellen van data toe leiden?

Om een voorbeeld te geven van de mogelijkheden, heeft de VVD Dordrecht in 2014 bij de Politie een databestand opgevraagd over het aantal fietsdiefstallen in Dordrecht en daar een interactieve kaart van gemaakt. Met als doel om iedereen meer bewust en alert te maken over hoe je zelf het risico op diefstal kan verkleinen. Dit was een groot succes. Het sprak tot de verbeelding en de politie liet weten dat de fietsdiefstalkaart samen met diverse andere acties het aantal fietsdiefstallen had teruggedrongen. Daarop hebben we deze zomer besloten om de data van auto-inbraken in Dordrecht in kaart te gaan brengen. Het aantal autokraken is in 2014 fors gestegen en de aanpak ervan is een van de speerpunten van het veiligheidsbeleid in Dordrecht.

 

Met behulp van de datasets van de politie is onderstaande kaart gemaakt die vanaf 2013 chronologisch laat zien in welk merk auto's en op welke plek in Dordrecht er is ingebroken. Klik hier voor een totaal overzicht. De open datasets zijn hier te dowloaden.

 

ParkeerIkVeilig.nl

Daarnaast hebben we een online tool ontwikkeld. Op www.parkeerikveilig.nl kan je zien of de plek waar jij je auto neerzet een verhoogd risico met zich meebrengt op auto-inbraak. Maar er staan ook handige tips op deze website om zelf de kans op een autokraak te verkleinen. We hopen hiermee iedereen alert te maken op auto-inbraken. Op het feit dat je ook bij parkeren voor eigen huis geen waardevolle spullen achterlaat in de auto. Maar ook op eventuele verdachte omstandigheden en tijdig inschakelen van de politie. Uiteindelijk zijn we allemaal de ' oren en ogen' van de stad en kunnen we zo Dordrecht veiliger maken.

 

Credits

We hadden dit allemaal niet kunnen bereiken zonder de inzet van:

Theo Scholl, een enthousiaste ' open data promotor'. Hij woont in Zwijndrecht en meldde zich op ons Open Data cafe. Dankzij zijn inzet hebben we alle data om kunnen zetten in geodata.

Bemiddeling van 'Twittercop' Dirk-Jan Grootenboer die ons heeft geholpen om de datasets van de politie in handen te krijgen..

De interactieve tool is ontwikkeld door App-bouwer Quietus. Een enthousiast bedrijf dat snel schakelt en in staat is om heel veel data op een inzichtelijke manier te presenteren en nuttig te maken.